Verhalen uit Absurdistan

Publicaties

 

De Groene Amsterdammer 09-11-2011  Klik op de foto voor het verhaal of lees de blogversie.

Op de vraag of ik op de pof kan kopen, kijkt Lucky (61) me onderzoekend aan. Het is niet de vraag die hem bevreemdt, maar dat het verzoek komt van iemand die hij niet eerder in zijn winkel zag. Het gebrom van de koelkast maakt dat ik zijn antwoord in eerste instantie niet versta.

Dit is een Nomad & Villager productie

Armoede in en uit beeld_2

Arm in welvaartsland

Columbus Magazine 14-09 2011 Klik op de foto voor het verhaal

Noorse lat night show, is een fragment van het oorspronkelijke verhaal ‘De Noorse maanlanding’ dat ik schreef na de reis die ik met fotografe Nicole Franken naar Noorwegen won. Het hele verhaal is hier te lezen.

“De religie van de Noren is de natuur en wij zitten er midden in.” De tekst prijkt op het visitekaartje van Kåre Berg van het Bersjøstølenhotel. De eerste keer dat we de weg over de adembenemend mooie sneeuwvlakte naar dit hotel rijden, zijn we zo onder de indruk van die religie dat we prompt van de weg raken en de berm inzakken.

Dit is een Nomad & Villager productie

64_Columbus magazine_2011_Noorwegen_3 (2)jpg

Noorwegen

Helder 09-2011 Klik op de foto voor de column of hier de blogversie

Shampoo

De deur van de kapperszaak knarst als een grote man binnenstapt. “Ich möchte gerne meine Haare schneiden lassen”, antwoordt hij op de vraag van de kapster of ze hem van dienst kan zijn.

Helder 06- 2011 Klik op de foto voor de column of hier voor de blogversie

Doe-es-boerg

De vrouw in de Spaanse dorpswinkel begroet me hartelijk en geeft me twee klinkende zoenen waarna ze nog even in mijn wangen knijpt zoals mijn oma vroeger deed. “Ze komt uit Nederland” zegt ze tegen de mensen in de winkel. Een vrouw met een wandelstok neemt me belangstellend op.

Elle Bulgarije 26-5-2011. Klik op de foto voor het artikel

Wat doe je als je dorp langzaam dood bloedt? Als jonge vrouwen naar de stad trekken en de mannen ongehuwd achterblijven? In het Spaanse dorp las Médulas is het een terugkerende vraag totdat op een avond één van hen, Avelino Oviedo, oppert een vrouwenkaravaan te organiseren.

Dit is een Nomad & Villager productie

IMG_4839

In search of a farmer

Libelle Balance 24-5-2011. Klik op de foto voor het artikel of klik op blogversie

Hoewel vuur de hoofdrolspeler van de avond zou zijn, dreigt het element water roet in het eten te gooien. Met bakken komt het uit de hemel als ik naar Hilversum rijd om deel te nemen aan een vuurloop. 

Dit is een Nomad & Villager productie

libelle

Vuurlopen

Helder magazine 16-4-2011 Klik op de foto voor de column op pagina 21 of lees de blogversie.

Het is uit. De verslagenheid druipt van haar gezicht. Ze heeft het niet zien aankomen. Hoe kon ze ook? Ze zijn immers voor elkaar gemaakt. Toch? 

shampoo


Marie Claire India 14-4-2011 

What can you do if your village is slowly dying out? If the young women leave and the men are left behind – unmarried – to take care of the livestock? In Spain you organize a caravan of women.

Dit is een Nomad & Villager productie

Marie Claire India I deel 1

woman wants a farmer

onzeWereld 25-2-2011 klik op de foto voor het verhaal

In 1911 streek de eerste golf van Chinese zeelieden neer in Rotterdam en Amsterdam. Met uitzondering van een paar conflicten in de jaren dertig, hoorden Nederlanders nauwelijks iets over Chinezen. Een eeuw later en duizenden eethuisje verder blijkt daar nog weinig in te zijn veranderd. Eten in de Chinese horeca is inmiddels verankerd in de Nederlandse cultuur. Maar de Chinese horeca-eigenaar zelf? Aangenaam de Mihoengeneratie!

Dit is een Nomad & Villager productie

Groep viva

De meiden van de Chinees

NRC-Next 21-2-2011 Klik op de blogversie

Samen met fotograaf Nicole Franken nam ik op vrijdagavond een vliegtuig naar Madrid om daar de volgende morgen deel te nemen aan een vrouwenkaravaan naar de provincie Léon. Het was een oude droom ooit iets met dit bijzondere verhaal te doen. We maakten een 24-uurs reportage over 55 vrouwen op zoek naar een boer.

Dit is een Nomad en Villager productie

Vrouw zoekt boerColumbus Magazine 26 2011 Klik op de foto voor het verhaal of lees de blogversie

We gingen wandelen in Algiers, volstrekte waanzin natuurlijk maar niet vanwege de temperatuur die al dagen niet onder de 36 graden zakt en ook niet vanwege het feit dat er in zeven maanden tijd 132 mensen zijn vermoord, waarvan het merendeel met een jachtgeweer.

new Orleans

Viva 01-02-2011 Klik op de foto voor het verhaal. 

Ze buigen beleefd. Lachen vriendelijk als ze het plastic zakje met de bakjes bami overhandigen. In hun zwarte pakjes zien ze er uit als de Chinese versie van de girl-next-door. Maar achter die façade huizen meiden met dromen. De meiden van de Chinees.

Dit is een Nomad & Villager productie

viva chinees

Meiden van de Chinees

De Telegraaf 11-2010 Klik op de foto voor het verhaal of lees het blogverhaal

Voor De Telegraaf won ik de Reiskrantreportersprijs. Ik mocht naar Berlijn en schreef daar over deze stad aan de hand van Karl 90 & Liesl 92. Een aan Schnaps verslaafd Berlijns echtpaar. Geboren in de Weimar Republiek, daarna door de geschiedenis bestempeld tot Ossi’s, inmiddels wonen ze in Berlijn , hoofdstad van het verenigde Duitsland. Verhuizen deden ze nooit. Waarom zouden ze? Als je stil blijft zitten, komt de wereld vanzelf voorbij.

P1000297

Berlijn de stad van Liesl en Karl


Reiz&Magazine 11-2010 Klik op de foto voor het verhaal. Of klik op blogverhaal

In het noordoosten van de Verenigde Staten blijkt Cook Pond meer dan een meer. De wonderlijke bezoekers zijn verstrikt in een politiek spel. Met dit verhaal won ik de eerste prijs.

De frele dame

Illustratie: Flos Vingerhoets


18 Responses to “Publicaties”

 1. Aldert Hazenberg

  Anneke,
  Ik vind dat al je gezwoeg wel wordt beloond met een mooiere en vriendelijk ogender site.
  De manier waarop gaat boven mijn pet, maar ja daar is het toch al kaal! -:)
  Succes met het gevecht tussen china en de USA om ruimte.
  Aldert

  Beantwoorden
 2. Lies

  Al langere tijd ben ik nieuwsgierig naar de ‘sambal bij’-meisjes die hier, ook in Ronda, zijn neergestreken. Ik neem aan dat hun verhalen overeenkomen, maar ik ga toch eens een keer wat gesprekken aan denk ik. Mooie verhalen en prachtige foto’s van Nicole!

  Beantwoorden
 3. Nicole Franken

  Wauw, helemaal te gek. Gefeliciteerd met deze waanzinnige publicaties. Ga maar naast die telefoon zitten, die opdrachtgevers staan straks te trappelen in de rij. Trots op jou!!!

  Nicole.

  Beantwoorden
 4. Ellen van de Sande

  Zo gaaf, Anneke, ik ben zo blij voor je dat je deze geweldige reportages kunt maken samen met Nicole. Je schrijft prachtig en hoop dat je veel (goed betaalde) reportages mag gaan maken!

  En een wekelijkse column zou ook wel fijn zijn, zeker voor ons, je trouwe lezers.

  Beantwoorden
 5. aldert1946

  Een dank je wel is zeker op zijn plaats. Ik heb voor de laptop nu een groot aantal extra verhalen die ik mee zal nemen naar het EMC om nu en dan even naar te kijken / in te lezen.
  Het overzicht van al deze artikelen is groots!
  Groeten en dank voor de traktatie(s).
  Aldert

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 3.092 andere volgers

%d bloggers op de volgende wijze: