Wie is hier het Alfamannetje?

Rotterdam – Ik reis veel  met de trein. En lang. Van de Achterhoek naar de Randstad en in alle gevallen ook weer terug. Tenminste,  dat is de bedoeling. Maar soms is de Achterhoek verder dan ooit. De reis begon dit keer op Rotterdam-Alexander.  Ik had net mijn tas op de grond gezet,  toen het signaal kwam waarmee de NS onheil inluidt.

DINGDONG: ”Hier volgt een mededeling voor de reizigers met als bestemming Utrecht-Centraal. In verband met een treinongeval  met een persoon is er geen verkeer mogelijk tussen Gouda en Utrecht- Centraal, u wordt  geadviseerd om te reizen.”  Er ontsnapte een zucht aan de menigte op het perron.

9.13. Rotterdam-Alexander

Onheilsmeldingen tasten het denken aan. Het perron, dat eerder vol stond met individuen met diepe gedachten over de liefde, het leven of diepvrieskip,  veranderde in een platform waarin nog slechts een eensgezinde meute stond met maar één doel voor ogen: WEG! En wel  NU!  Het onvermogen te vertrekken maakte de wens urgent.

De transformatie van individu naar kuddedier begint fysiek. Eerst is er het klakken met de tong. Zodra de omroepster de woorden ‘om te reizen’ heeft uitgesproken, komt de klak. Vervolgens wordt lucht binnengezogen, worden de schouders hoog opgetrokken. Dan worden de schouders met een klap weer losgelaten waarbij de vrijgekomen zucht zo lang mogelijk wordt gerekt. Tegelijkertijd verricht de blik peilsnelle taxaties. Wat moet ik doen? Waar moet ik heen?

Dutch EMU 'Plan V' (Mat'64) at Utrecht Central...

“Zelfmoordje’,  zei de vrouw naast mij op een toon die verried dat zelfmoordjes nou eenmaal tot de dagelijkse terugkerende ongemakken van het treinreizen horen.

Opnieuw klonk het onheilssignaal.

DINGDONG:  “ De trein met bestemming Utrecht-Centraal zal binnen enkele minuten binnenkomen op spoor  1.   Er ontstond verwarring op het perron.  Even  dreigde  de kudde weer in individuen uiteen te vallen.  Dromen werden opgepakt, gedachten vervolgd. Wat kon t ook schelen of iemand zich voor een trein had geknikkerd, we gingen weer rijden!

DINGDONG:  We gingen helemaal niet rijden.  Het was een vergissing. De NS-jufrouw had de verkeerde tekst te pakken. We bleven voor onbepaalde tijd weg van Utrecht.

En nu werd het precair. Want wat te doen? Wie moesten we volgen? “Hier blijven heeft geen zin”, stelde een blonde alfaman autoritair vast.  Hij werd tegengesproken door een al even blonde soortgenoot. “Van hier kun je alleen naar Gouda, schiet je niets mee op, sta je daar  vast.”  Er trad  een tweedeling op binnen de kudde:  zij die op het perron achterbleven en zij die vertrokken. Geen van beiden kon zich op enige zekerheid beroepen, toch werd  een keuze gemaakt. Ik volgde het alfamannetje dat naar Utrecht vertrok, maar niet verder dan Gouda zou komen.

9.53 Gouda

In Gouda dromde de kudde door de poorten van de trein naar buiten. Een nieuw alfamannetje, ditmaal in NS-uniform, ving de groep op. Ja er was iemand voor de trein gesprongen. En nee, geen idee  of omreizen via Den Haag slim was. Geen mens die wist hoe lang de schoonmaak van een mens op een rails op zich liet wachten.

Opnieuw een woord dat zich losmaakt uit een flard en zich vasthecht in mijn brein. Schoonmaak. Ergens heeft iemand besloten dat t leven niet meer waard is dan het uit te smeren over de rails van een station. En dat wordt schoongemaakt.

De kudde lijkt zich niet bewust van de woordkeuze en zucht nog eens de zucht der tegenslagen.  Weer ontstaat er een schisma en weer is het de blonde alfaman die in een trein springt gevolgd door de kudde. Ik wil helemaal niet over de overblijfselen van een ander rijden. Den Haag dan maar.

11.22 Den Haag Centraal

In de trein neemt de groep automatisch in dezelfde coupé plaats. We zijn inmiddels bekenden. De blonde man voert namens de groep het woord en stelt individuele passagiers op de hoogte van onze pech. Geen woord over de schoonmaak, slechts minachting voor het oponthoud. Hij lacht te hard als hij de anderen vertelt over ‘onze’ gemeenschappelijke onderneming.

Ter hoogt van Zoetermeer valt zijn blik op mij. “En jij, waar moet jij naar toe.” Als blijkt dat ik naar Arnhem moet, kijkt hij me vorsend aan .  “Dan moet je met mij mee, ik ga naar Apeldoorn.” In Den Haag, maak ik me los van de kudde. Ik ben mijn eigen alfavrouwtje op weg naar Schiphol, als  ik een bekend signaal hoor.

DINGDONG: De trein met als bestemming Utrecht, zal binnen enkele minuten binnenrijden op spoor 7.  Vanaf een spoor verder zie ik dat de kudde opnieuw gehalveerd is. Nog een paar treinen, bedenk ik  me , en de kudde is weer individu.

5 Comments

 1. Huub Koch

  De juiste keuze lijkt me, Anneeke. Nog altijd beter dan met een ‘ingezette bus van NS’ de bestemming te moeten bereiken… dat geeft nòg meer onzekerheid en tijdverlies. En machteloze woede. Dat wil je niet weten. Als je weet hoe zo’n trein eruit ziet na zo’n ‘incident -tussen de rals-‘ en beseft wat dat doet met de Machinist en zijn kompanen, dan zou je toch op zijn minst aandringen op meer ‘Decomplicering van de treindiensten’. Maar ja, van een nationaal verbod op zelfdoding met behulp van treinstellen zal de gemiddelde wanhopige zich helemaal niets aantrekken. Een ‘rondje om de kerk’ of ‘tot tien tellen’? Dat is er tegenwoordig niet meer bij! ;-(

 2. Ellen

  Mooi en oh, zo herkenbaar! Tegenslag verbroedert, dat merk ik keer op keer weer tijdens mijn forensbestaan. Ik vind dat mooi, ken daardoor een aantal medereizigers inmiddels wat beter. Maar een aanleiding als deze is natuurlijk verschrikkelijk.

 3. Karin

  van de achterstad naar de randhoek,
  raakt men het spoor weleens zoek!
  het vreemde aan zo’n trein,
  is dat sommige derin en andere
  deronder willen zijn!
  Het kan weliswaar nog zotter..
  in de vorm van ’n treinspotter!!!

 4. Aldert Hazenberg

  Ik haat treinen en wordt door deze column weer helemaal bevestigd in mijn (voor)oordeel.
  Leuk samengesteld en origineel gemaakt.
  Groenen
  Aldert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s