In Godsnaam

Brussel –  ‘Een ijzerkristal bestaat uit negen atomen’, lees ik op Wikepedia. Onder het toeziend oog van Ryan Kaldari die boven aan de site met een hip baardje en nog hippere oorringen om mijn geld bedelt, vergroot ik mijn atoomkennis.

Sinds een shariageile groepering uit België mij beschuldigt van ‘pure afgoderij’ omdat ik dit voorjaar een bezoek aan het Atomium bracht, hebben atomen mijn onverdeelde aandacht. Jij ‘klampt je vast aan een monument, een taghut’, beschuldigt Fouad Belkacem, die in het dagelijks leven Sjeik Abu Imran heet, in een youtubefilmpje.

Onder het toeziend oog van een, dit keer, naamloze man die eveneens geld van me wil, zoek ik voor alle zekerheid ook maar even taghut op. Ik wil graag weten waar ik me precies aan vastklamp. De vertaling blijkt niet eenduidig, maar ik vermoed dat Sjeik A de voorkeur geeft aan de interpretatie waarin taghut betekent dat je je aan de verkeerde god vastklampt. Of dat in mijn geval het Atomium of wellicht België is, moet ik Sjeik A bij gelegenheid eens vragen.

Dood gaan

Ik was vijftien toen ik lag dood te gaan in een Frans ziekenhuis. Tegenover mij aan een houten kruis was Jezus mij al voorgegaan. Zijn hoofd hing op zijn borst en op verschillende plaatsen van zijn gipsen lichaam was met rode verf een bloedbad aangericht. Hij was voor mijn zonden gestorven had meneer pastoor mij keer op keer verteld. Maar als ik zelf ook doodging, leek me dat een zinloos offer, dus bood ik Jezus aan in leven te blijven. Hopend op een teken, lag ik onder mijn deken te wachten, maar het kruisbeeld gaf taal noch teken. Uit wraak besloot ik als heiden te sterven.

Een besluit dat me geen windeieren legde, want ik ging niet dood. Sindsdien ben ik van mening dat niemand voor mijn zonden hoeft te sterven en dat religie thuis hoort op het matje met het gezicht richting mekka of knielend in gebed op het koude vinyl van de slaapkamer. Daar waar geen kinderen, vrouwen of beelden in de buurt zijn om schade aan toe te brengen. Waar niemand er last van heeft.

IMG_5679

Want veel mensen hebben last van het geloof van anderen. Veel last zelfs. Tienduizenden minderjarigen hebben last van katholieke kerkvaders die over elkaar buitelen in hun weerzinwekkende seksuele misbruik van jongeren die aan hun zorg waren toevertrouwd. Vandaag is in Nederlandse kerken spijt betuigd over het misbruik dat tussen 1945 en 1981 plaatsvond. Een schamele troost nadat toppers als kardinaal Simonis seksueel misbruik bestempelen als: ‘ het op een verkeerde manier voorlichten van jongeren in de geheimen van het leven’, en de verantwoordelijkheid van de kerk onder het katholieke kleed veegt met stuitende opmerkingen als “Wir haben es niet gewusst”.

Ik heb last van die idioten van de shariageile orde die twee weken geleden in Nederland een debat over het geloof verstoorden door met eieren te gaan gooien om vervolgens de vrouwelijke spreker Irshad Manji, met de dood te bedreigen. Debatteer lekker mee, denk ik dan, maar nee ze rijden liever helemaal naar Nederland met een doos eieren op hun schoot om vervolgens al gooiend de enige ware versie van de islam op te eisen.

Nu hebben ze weer een vlek op het religieus blazoen ontdekt: Afgoderij. En dus gaan de Sharia vrienden, die de beroerdsten niet zijn, de Belgen bevrijden van hun afgoderij door atomen, die van het Atomium in het bijzonder, af te breken. Insjalah. Als een Borat in België legt sjeik A het op Youtube allemaal nog maar eens uit. Al die mensen die uit Brussel en Europa naar het Atomium komen, naar een waar symbool van afgoderij. Daarom moet het symbool, het Atomium vernietigd worden. Voor alle duidelijkheid draait op de achtergrond een filmpje waarin de afgodsbeelden van Boeddha in de Bamiyan Vallei al tot ontploffing zijn gebracht.

Dat het Atomium een symbool is, heeft Sjeik A goed begrepen. Het Atomium is hét symbool van de Wereldtentoonstelling waarin verschillende landen hun economische, sociale, culturele en technische vooruitgang lieten zien. Natuurlijk is dat de sjeik een doorn in het oog, want die is allergisch voor rede, cultuur en vooruitgang in de wetenschap. In godsnaam.

11 Comments

 1. gyula

  Ik zag eens een foto van dit bouwwerk in een boek dat “de world of bad taste ” heten. Mooi heb ik het zelf nooit gevonden. Maar als het voor de wetenschap staat verdedig ik het graag tegen de ongelovigen.

  1. Anneke de Bundel

   Ik vind het ook niet mooi. Het is ook erg verwaarloosd. Maar dat doet er niet toe. Het staat er al ruim 50 jaar. Als de stad zou beslissen t weg te halen, heb ik daar geen moeite mee. Maar als mensen om stuitend domme redenen iets willen afbreken, verdedig ik die lelijkheid graag.

 2. Ann

  Als twaalfjarige zag ik een film over de ‘heilige’ Bernadette en (meer om het glamoureuze aspect: ze hadden een film over haar gemaakt, dan om het religieuze) ging ik rondwaren in de boomgaard in de hoop dat Maria ook aan mij zou verschijnen. Dat was toen. Ondertussen ben ik al enige tijd van god los. Er was geen bijna-doodervaring (daar zou mijn nieuwsgierige ik trouwens ook nog wel wat meer over willen weten) voor nodig. Maar de katholieke opvoeding zit diep. Telkens ik het bestaan van god ontken, bied ik hem onmiddellijk erna in stilte mijn verontschuldigingen aan. Maar wat ik eigenlijk zeggen wilde: zowel mijn geloof als ongeloof zijn altijd erg persoonlijk geweest. Dus ik ben het volkomen met je eens: hou het bescheiden en laat de anderen met rust. Weer fantastisch geschreven trouwens.

  1. Anneke de Bundel

   Mooi beeld in een boomgaard wachten op Maria. Voor zover ik er verstand van heb moet je toch herderinnetje of visser zijn om haar te ontmoeten. Ja katholicisme en opvoeding kunnen diep gaan. Het is overigens vrij menselijk om je toch in te willen dekken. En wat ik van de katholieke god begrijp, zou die vrij vergevingsgezind moeten zijn. Ook voor van-god-lozen.

 3. Luza

  Vernielen om in de naam van een geloof iets ‘op te bouwen’ is helaas van alle tijden en alle geloven. Maar ‘OMG’ wat heb je dit toch weer lekker verwoord!!

  Ik heb gelukkig nog een theelepeltje uit mijn jeugd met een replica van het Atomium, evenals een traumaatje van een soortgelijk bloederig Jezusbeeld aan de rand van het bed bij mijn grootouders thuis!
  En iets grotere trauma’s van jarenlange geestelijke pesterijen op nonnen(kost)scholen.

   1. Luza

    Helaas zit die stuitende domheid in de mens zelf. Religie is slechts een ‘poor excuse’ om te willen vernielen en stampvoetend je eigen (waan)zin te krijgen..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s