Het gelijk van de moderne pelgrim

Negenduizend hele kilometers. Voet voor voet. In z’n uppie. Waarom? Ogenschijnlijk om de koningin ongelijk te bewijzen, maar als ie heel eerlijk is, doet hij het vooral voor zichzelf. Het hing al een tijdje in de lucht. Sinds hij halsoverkop z’n huur opzei en z’n spullen aan de straat zette om de volgende dag in België te gaan wonen, bleef het jeuken.

Anderhalf jaar geleden interviewde ik Twalk,  twee dagen voor zijn vertrek. Het was mijn eerste project met fotografe Nicole Franken. Inmiddels zijn wij vele verhalen en Twalk vele kilometers verder. We  aten zelfs tijdens een reportage in Extremadura bij mensen die  Twalk onderdak hadden geboden. Onlangs was hij even in Nederland, maar sinds dit weekend is hij back on track. Want de wandeling mondde uit in nieuwe ideeën en samenwerkingsprojecten. Over hoe het ook weer begon…

Europa per scooter?  De Nederlandse zustersteden?  Hij moest iets. Maar wat ? En toen was daar de majesteit  met haar kersttoespraak en vielen de stukken op hun plaats.

De koningin verweet het volk nauwelijks nog te weten wie de naaste is.  “We verstoppen ons achter beeldschermen zonder gezien te worden. We zijn anoniem”.  “Maar”,  waarschuwde Beatrix “met virtuele ontmoetingen wordt de leegte niet gevuld.” En daar zat Wijnand Boon, alias TwalkWithMe, met z’n iPhone in zijn hand en dacht: “dat zie ik toch heel anders. De virtuele wereld is net als de echte wereld. Sommige mensen zijn bereid je te helpen en anderen niet.  Het verschil zit ‘m in de mogelijkheden van sociale media. Je kunt er heel veel mensen mee bereiken. Dat zal ik bewijzen.”

Virtuele poorten

En dus gaat de 33-jarige Boon anderhalf jaar lang op bedevaart.  Afgelopen zaterdag na een groot afscheidsfeest met zijn band in Leiden vertrok hij in de richting van Jeruzalem.  Zijn kruistocht moet aantonen dat sociale media bij uitstek geschikt zijn om mensen te binden, elkaar te ontmoeten en te helpen. Vandaar dat deze pelgrim klopt op de virtuele poorten van Hyves, Facebook, LinkedIn en Twitter in de overtuiging voldoende mensen te kunnen mobiliseren die hem een bed of maaltijd aanbieden.

Hoewel het zijn woord tegen dat van de koningin is, lijkt het eerste bewijs dat sociale media mensen binden, geleverd, want de afspraak om met Boon te lopen komt via Facebook tot stand en wordt via Twitter bezegeld. Of we een dag mogen meelopen tijdens zijn proeflopen, was de vraag. Want we willen TwalkWithMe,  zoals zijn Twitternaam en website luidt, op verschillende momenten van zijn reis volgen.

©Nicole Franken

In Scheveningen zit TwalkWithMe in een  strandtent die Buiten heet en als zodanig aanvoelt. Het regent  op de vooravond van zijn vertrek.  De pelgrim heeft zich net bedacht dat ie nog geen regenpak heeft.  “De stress slaat een beetje toe”, erkent Boon die er op het oog uiterst relaxed bij zit in zijn nieuwe Mammutschoenen die nog moeten worden ingelopen.  “Het was nog een geheel gehannes om goede schoenen te vinden want ik heb hele rare voeten.” Ter illustratie steekt ie een voet uit die er vrij normaal uitziet.

Overboord

Hij studeerde politieke filosofie, werkte bij het Nationaal Toneel en heeft dat alles nu overboord gegooid om de koningin haar ongelijk te bewijzen.  Zijn vriendschap met de koningin zelf verloopt nog wat stroef. Boon nodigde haar uit een stukje van de route mee te lopen maar ze heeft hem nog niet ‘befriend’.  Sterker nog de Directeur van het Kabinet der Koningin heeft  via een ouderwets getypt briefje laten weten dat de koningin van de uitnodiging ‘kennis’ heeft genomen. Maar of de koningin openstaat voor ‘toenadering en contact ’,zoals ze in haar toespraak zo vurig bepleit,  is onduidelijk.  “Nou ja”,  zegt Boon.  “Dan wuift ze me bij mijn intocht in Jeruzalem maar toe.

Er moet nog van alles geregeld worden. En ook daarvoor heeft hij de moderne middelen ingezet. Voor iemand die afhankelijk zal zijn van sociale media,  boekt hij  weinig succes als het er om gaat zijn spullen kwijt te raken. “Ik heb mijn koelkast op Twitter gezet.  Maar niemand wil een koelkast!”

Boons eerste stop op weg naar Jeruzalem is Delft.  Gemiddeld zal hij 20 kilometer per dag lopen. Contact met het buitenland heeft hij nog niet echt gelegd. Hij wil zijn kruit niet verspelen. Voor de eerste twee  weken liggen de slaapplekken vast maar dan wordt het penibel. Op zijn website is te volgen waar hij zich begeeft. Op Facebook heeft hij op een kaart met groene en rode pinnetjes aangegeven welke slaapplaatsen al geregeld zijn en welke niet. Noord-Frankrijk laat nog een schrikbarend groot aantal rode pinnetjes zien.

©Nicole Franken

De tocht voert in eerste instantie naar de bedevaartplaats Santiago de Compostela, waar hij rond de jaarwisseling hoopt aan te komen. Dan gaat hij door naar Rome en via Turkije in de richting van Israël. “Ik ben heel benieuwd naar het Midden-Oosten, maar even zo goed naar de verschillende regio’s in Frankrijk”  Eigenlijk is hij voor het lopen door Nederland te ongeduldig. “Als je eenmaal gaat ,  wil je weg zijn en dan moet je nog een week door Nederland voor je in Antwerpen bent.” Overigens zou het 17 september wel eens afgelopen kunnen zijn voordat het avontuur goed en wel begonnen is, want  de Antwerpenaren hebben hem voor een speeddate uitgenodigd, grapt Boon op Facebook.

“Ik voel me op dit moment een beetje als een kind van tien dat op de kermis in de rij staat voor de Python. Net voordat je mag, denk je: wil ik dit wel? Waarom doe ik dit? Achteraf blijkt het heel gaaf te zijn” Achteraf is in Boons geval pas over anderhalf jaar. Wat verwacht hij tegen te komen? Waar is hij bang voor? Het is even stil. Dan zegt hij  “Frankrijk wordt een behoorlijke hobbel als t gaat om slaapplekken te vinden. Ik las pas een blog van twee Engelsen die wilden aantonen dat je best zonder geld door Europa kon. Al na de oversteek bij Calais zijn ze gestrand. Ze hadden ook geen geld om terug te gaan. Wat een rukkers!

Het komt wel dicht bij zijn eigen angst. Hij is volledig afhankelijk van zijn iPhone waarop hij kan twitteren en zijn sites op Facebook en Hyves en LinkedIn kan bewerken.  Wat als hij voor langere tijd geen bereik heeft in Frankrijk of ergens in  Syrië en daardoor geen slaapplaatsen kan regelen?  Of wat als zijn voet het begeeft? Hij heeft al eerder het hardlopen eraan moeten geven omdat z’n linkervoet dwars lag. En de tocht op de fiets maken is niet hetzelfde.

Back-up

“De gedacht is toch iedere kilometer te lopen net zoals de pelgrims dat deden. Dat vind ik het mooie, het lopen zoals dat honderden jaren geleden al werd gedaan en dat combineren met het eigentijdse van sociale media.” Boon loopt met een rugzak, een gitaar en een iPhone. Onderweg zal hij liedjes componeren die hij op zijn site zet. Financiële back-up is er nauwelijks. Wie wil kan een donatie doen, maar als de pelgrim er niet in slaagt een paar dagen achtereen een slaapplaats te regelen is hij snel door zijn geld.

©Nicole Franken

Toch wordt de Leidenaar niet geplaagd door ‘wat als’ vragen. Hij draait de vraag liever om en raakt daarmee de kern van zijn tocht. Hoewel hij gelukkig is met werk en familie was het de ‘wat als’ vraag die hem deed besluiten te gaan lopen. “Iedereen kent die vraag. Die is voor iedereen anders. Voor mij was die vraag:  wat als ik het niet doe? Ik heb een goed leven. Maar dit moet ik doen. Ik moet er een hoop voor opgeven maar ik krijg er veel voor terug. Ik hoop ook dat het anderen inspireert. Ik vind het leuk dingen te doen die niemand eerder deed, tegen de stroom ingaan, maar ik hoef niemand iets te bewijzen.”

Het eerste nummer dat hij tijdens de reis wil opnemen, staat al op de site: ‘Song for K’ geschreven voor een meisje dat hij kort voor zijn vertrek leerde kennen. “Wie weet wat er had kunnen gebeuren als ik niet was vertrokken. Het nummer staat symbool voor de reis. Al die ontmoetingen. What if?”

10 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s