De kade

Doesburg – Ik loop over de kade. Het motregent. De grijze keien lichten zilverkleurig op. Drie vrachtschepen liggen, geboeid, achter elkaar. De voorste vervoert grind dat in bergen in het ruim ligt.

Achter de raampjes van het woongedeelte staan vetplantjes en rommeltjes die niemand mist; een deksel van een potje dat allang is weggegooid, een plastic banaantje om winkeltje mee te spelen.

Op het dek staat een man een touw op te rollen. “Heb ik wat van je aan?”, roept de schipper. Ik denk dat hij tegen mij schreeuwt, maar het zijn de Turkse jongens op de trappen aan de overkant die zijn woede wekken. Ze proberen met blikkerige muziek uit een mobieltje indruk te maken op twee meisjes die stoïcijns een sigaret roken.

Onder het dek van de schipper zit een mollige vrouw op een versleten leren bank haar nagels te vijlen. Haar opgezwollen blote voeten rusten op de eikenhouten salontafel.  “Teringbuitenlanders”, roept de schipper naar de jongens, maar ze horen hem niet. Hij balt een vuist. “Wat?”, keert de schipper zich tegen mij. “Ben je van soms van de linkse kerk?” Ik denk aan Emiel Roemer die op het congres van de Socialistische Partij zei: “Met links bedoel ik ook links.” Dat vond zijn aanhang mooi gezegd. De schipper is vast niet van de linkse kerk. Hij blijft de jongens nauwgezet in de gaten houden. Het touw in de hand als een lasso. Straks zal hij de jongens vangen en temmen naar Nederlands model.

Aan de overkant van de rivier in de weilanden echoot het verkeerslawaai. Aan mijn kant van het water zijn slechts vogels te horen en de boze schipper. De rivier klieft door het geluid richting Westervoort waar de Rijn haar overneemt. Ik denk aan al die wateren waaraan ik gewoond heb: De Maas, de Tormes, de Puget Sound, maar geen had een schipper die ook cowboy was.

7 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s