Opgesloten om te bevrijden

Apeldoorn – Alsof ik onder water zit. Zo had ik het me voorgesteld in mijn hokje. Een omkooide matras met aan weerskanten gaas. Daarachter een raam waardoor ik een stukje van de Koninginnestraat kan zien. Ik zit in de etalage. Ik zou mijn handen tegen het gaas kunnen slaan en als een woeste gevangene met mijn gezicht tegen het gaas kunnen wrijven, zodat de mensen die aan de andere kant hun lunch eten en van hun wijn nippen verschrikt zouden opkijken. Ik doe het niet.

Ik zou nadenken over macht. Wat is dat met macht? Wat is het met mannen überhaupt  dat ze een hok in willen gaan waar kinderen en jonge vrouwen maanden lang vast zitten om daar seks met ze te hebben. Wat doet macht? Wie ben je als je dit soort macht over mensen wil uitoefenen? Het is mij een raadsel. Ik begrijp er niks van. Ik ben in mijn leven veel met mensenhandel geconfronteerd. Als Spaanstalig maatschappelijk werker met Spaanse prostituees, als rechtbankverslaggever voor een krant. Niets begrijp ik ervan.

Actie begint. Ik mag het lint door knippen
Actie begint. Ik mag het lint door knippen

Die koele handel in mensen, in andere mensen. Ik zou nadenken over Arjan Erkel die jaren ontvoerd was, meer dan 600 dagen, omdat iemand dacht er rijker van te worden. Net als ik zit hij vandaag in een hokje in een restaurant. Vermoedelijk met nog veel somberdere gedachten. Ik heb geen weet van zijn angst, de waanzin, de verlatenheid die hij in die tijd gevoeld moet hebben. Hij weet beter dan wie ook wat deze meisjes moeten voelen. Wier vrijheid is afgenomen, wier lichaam niet langer henzelf toebehoort.

De koele berekening van mensenhandel maakt me bang, Banger nog dan de waanzinnige ideologieën waarmee sommige mensen hun waarheid opeisen. De ideologie van deze mensen is geen ideologie anders dan die van het geld. Dat vind ik beangstigend

Maar de werkelijkheid is anders. Ik zit eigenlijk heel comfortabel. De krant komt me interviewen, iemand stuurt me ieder uur muziek per tweet. Ik mag een lint doorknippen. Ik zit niet in een hokje waarvan bevrijders schrijven dat het zo goor is dat ze over hun nek gaan van de stank. Ik zit niet voor eeuwig in een hok. Ik zit hier maar 12 uur, niet vijf maanden of langer. Ik zit niet gevangen tegen mijn zin maar uit eigen vrije wil omdat ik aandacht wil schenken aan jonge meisjes die dagelijks ontvoerd worden om meerdere malen per dag verkracht te worden.

En dan wordt er op mijn raam geklopt. Vier meisjes. Tien jaar oud. Ze komen geld storten voor meisjes zo oud als zij zodat ze bevrijd kunnen worden.

Op 29 mei 2013 word ik gedurende 12 uur opgesloten in een hok van 1×2 meter in restaurant Sizzles in Apeldoorn. Ik doe dit om aandacht te vragen voor Stichting Stop Kindermisbruik die zich het lot van miljoenen kinderen aantrekt die slachtoffer worden van kinderhandel en seksuele uitbuiting. Zij bevrijden deze meiden.

Wil je mij sponsoren en helpen meisjes te bevrijden klik hier!

LEES MEER OVER MENSENHANDEL:

MEI-MEI:

Meneer Werson, let’s get the bastards!

Dolende zielen

13 Comments

  1. Barbara Jansma

    Bijzonder van die 4 meisjes! En ook dat Arjan Erkel meedoet, en ook dat jij meedoet. Kan me erg goed voorstellen dat het gek voelt, die feestelijkheid. Maar onder de aandacht brengen is je geweldig goed gelukt op een prachtige manier. Petje af en dikke zoen.

    1. Anneke de Bundel

      Heel goed. De bedoeling van mijn bijdrage was zo veel mogelijk ruchtbaarheid te geven aan de stichting en indien mogelijk ook nog geld binnen te slepen. Beide zijn zeer goed gelukt. De actie was een groot succes en er is veel geld binnengehaald waar hopelijk binnenkort al de eerste vruchten, lees bevrijdingen van geplukt mogen worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s