What about me?

kleinAnneke de Bundel werd geboren in Vlaanderen en groeide op aan de noordkant van de grens. Verdiende haar eerste loon in communistisch Joegoslavië, leerde Spaans in het decennium na Franco en ontmoette de liefde van haar leven in het New York van de Twin Towers.

Haar specialiteit is de verhalende journalistiek. Onderwerpen liggen op het snijvlak van reizen en cultuur en gaan over mensen.

Het zijn  portretten van mensen die worstelen op zoek naar geluk. Meestal tegen de stroom in. Soms gaan ze fysiek op reis. Soms verplaatsen ze zich slechts in hun hoofd naar een verleden waar het beter was. En soms is geluk gewoon te vinden bij de bouwmarkt om de hoek.

Samen met fotografe Nicole Franken vormt ze het reislustige duo Nomad&Villager twee heus wel coole chicks op leeftijd. Tijdens hun reizen ontmoeten ze wonderlijke mensen zoals de zelfbenoemde koning van de liefde Manolo Gozala, worden ze met een tractor ontzet uit een Noors ravijn en overleven ze met meer pijn dan moeite een sessie vuurlopen.

Publicaties:

Oktober 2015 verscheen haar reisboek Over elfjes en kogelgaten dat ze samen met Fotografe Nicole Franken maakte.

Parool, Villa d’Arte, Esta, Meridian, Grande, De Groene Amsterdammer/LAB, NRC-Next, Viva, Helder, Libelle Balance, onzeWereld, Marie Claire, Schooljournaal, Travelution, Elle, Columbus Magazine, De Telegraaf, Reiz&Magazine, Nynade, kunst en letteren, De Gelderlander, Rotterdams Dagblad, Rooie Vrouwen Magazine, Jaylen, en op de sites van TravelNext, Stop and Stare, de onepercentclub.

Prijzen:

In 2014 werd ze genomineerd voor de persprijs Spanje voor het verhaal Toen wij uit Rotterdam vertrokken

In 2014 won ze de persprijs Vlaanderen voor het verhaal over Het parfum van Oostende 

In 2013 won ze de Skyscanner Blogprijs

In 2013 won ze de  blogprijs Proef Spanje  voor een Perrito, perrito 

Uit het juryrapport:

Anneke de Bundel beschrijft in haar blog een prachtige wandeling door Barcelona langs tal van bekende en onbekende bezienswaardigheden waarbij ze ´´perrito´´ volgt op een manier dat je de wandeling eigenlijk zelf maakt.

De jury heeft unaniem gekozen voor dit originele blog vanwege haar grappige invalshoek voor een informatief verhaal, de originaliteit, foto´s bij het blog en de sublieme beschrijving met ook nog een zeer origineel einde van het relaas.

Na in 2011 voor de eerste keer de blogprijs Proef Spanje gewonnen te hebben, wint Anneke de Bundel terecht ook de Blogprijs Proef Spanje 2013 met haar originele informatieve blog ´´Perrito, perrito´´

In 2012 werd ze genomineerd voor de Aad Struijs Prijs 2012  voor reisjournalistiek voor Harley’s in een bontjas

Uit het juryrapport:

Anneke de Bundel laat zich door husky’s voorttrekken door de sneeuw van het Noorse Hallingdal. Het verhaal kenmerkt zich door soepel en sterk beeldend taalgebruik. Zorgvuldig ingepakt in beschermend polyester en rendiervel voelt de schrijfster zich als ‘een kadaver in een lijkenzak’ en als ze het doodstille Noorse landschap inrijdt is het ‘alsof de natuur vacuüm is getrokken’. Tussen de belevenissen door krijgt deze lezer fascinerende informatie aangereikt over bloedsoep, de kunst van het huskymennen en de ijzingwekkende manier waarop Poolreiziger Amundsen zijn sledehonden van voedsel voorzag. Een spannende en goed opgebouwde reportage die je vanaf de eerste zin meteen het verhaal binnentrekt.

In 2011 ontving ze uit handen van de Spaanse ambassadeur de blogprijs Proef Spanje voor De winkel van Modesta,

Eveneens in 2011 won ze met fotografe Nicole Franken een wedstrijd van het Noors Verkeersburo om verslag te doen van Noorwegen per ski. Gepubliceerd in Columbus Magazine.

In 2010 won Het ‘Verzet van de frêle dame’, over de wonderlijke bezoekers van een meer in de VS, de eerste prijs in Reizen Magazine

Voor De Telegraaf won ze in 2010 de Reiskrantreportersprijs. In Berlijn schreef  ze over Karl (90) & Liesl (92). Een aan Schnaps verslaafd Berlijns echtpaar. Verhuizen deden ze nooit. Als je stil blijft zitten, komt de wereld vanzelf voorbij. 

Huidige projecten:

Berlijn, hoe hip is dat?  Grande 2014

De verborgen schatten van de Vogezen, Grande voorjaar 2014

Valencia, het verhaal van een rivier. Grande voorjaar 2014

Cadiz, op zoek naar een Flamencoheld, Grande 2014

Oostende, de vis wordt duur betaald, Grande 2014

Cornwall, Grande 2014

Brugge door de ogen van de begijnen Grande 2014

Ronda, het licht Grande 2014

Haar journalistieke werk met fotografe Nicole Franken vind je onder de naam Nomad &Villager 

LinkedIn     Twitter     Facebook     Google+    Flickr


2 Comments